PREPORUKE O POSTUPANJU U UVJETIMA OPASNOSTI OD ZARAZE BOLEŠĆU COVID - 19

Novosti     PREPORUKE O POSTUPANJU U UVJETIMA OPASNOSTI OD ZARAZE BOLEŠĆU COVID - 19
PREPORUKE O  POSTUPANJU U UVJETIMA OPASNOSTI OD ZARAZE BOLEŠĆU COVID - 19
13.05.2020.

(do trenutka završetka mjera)

Roditelji/skrbnici djeteta trebaju biti upoznati:

s Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID - 19 za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te osnovno školskih ustanova Hrvatskog zavod za javno zdravstvo (HZJZ) za dječje vrtiće
da boravak djece u dječjem vrtiću potencijalno može predstavljati veći rizik za zarazu djece s COVID – 19 nego je to obiteljski dom ili kućanstvo
ima li dijete ili netko od ukućana kroničnu bolest preporuka je da ostane kod kuće ako je to ikako moguće
preporuka je ostanak svakog djeteta kod kuće kada je to moguće osigurati

Prije dolaska u vrtić roditelji trebaju:
U petak 08.05.2020. do 15:00h u vrtić donijeti označeni ruksak s papučama, higijenske potrepštine ako su djetetu potrebne ( vlažne maramice, krema) za cijeli tjedan. Djeca u vrtić ne donose igračke niti predmete od kuće. U petak 15.05.2020. roditelj će preuzeti ruksak od tog tjedna i predati ruksak sa svim navedenim za idući tjedan
Informacije o objektu u kojem će se naredna dva tjedna nalaziti vaše dijete/djeca dobit ćete u petak 08.05.2020.
 Posebno je bitno kroz razgovor upoznati dijete sa svim promjenama koje ga očekuje prilikom dolaska i boravka u vrtiću (promjene ritma dana, funkcioniranja skupina, nemogućnost međugrupne suradnju unutar vrtića, novom načinu ulaska u njihov vrtić i skupinu). Svakako upoznajte dijete s time da nećete ući s njim u garderobu, već će te ga na ulazu predati odgojiteljici koja će bit na rasporedu za prihvat djece. Pokažite im osobnim primjerom kako to izgleda. Podsjetite ih na potrebu vlastitog zaštitnog ponašanju u skupini, kao i higijenskim navikama kojih se treba pridržavati.
  
PROTOKOL DOLASKA U VRTIĆ
Roditelj prvi dan dolaska 11.05.2020. donosi sa sobom izjavu potpisanu od oba roditelja
Izjava za roditelje

U vrtić roditelj treba  dovesti potpuno zdravo dijete. Prije dolaska u dječji vrtić sebi i svojim bliskim kontaktima (posebice djetetu) OBAVEZNO izmjeriti tjelesnu temperaturu. U slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dovoditi dijete u ustanovu već se javljaju telefonom u ustanovu zdravstvenoj voditeljici ili ravnateljici i odmah kontaktiraju izabranog pedijatra radi odluke o testiranju i liječenju djeteta. Djeca sa znakovima drugih zaraznih bolesti također ne dolaze u ustanovu kao i djeca koja su pod rizikom da su bila u kontaktu s osobom pozitivnom na COVID-19 ili je pod sumnjom da bi moglo biti zaraženo s COVID - 19, a pogotovo ako je u samoizolaciji

Ukoliko dijete ne dođe u vrtić jedan i više dana roditelj ima obvezu prijaviti odsustvo djeteta u navedenim danima vrtiću na mail vrtica cok.tkon@gmail.com  , ponovni dolazak u vrtić moguć je uz prethodnu najavu 48 sati prije.

Ukoliko je dijete bilo odsutno zbog zdravstvenih razloga obavezna je dostava zdravstvene potvrde nadležnog pedijatra. U vrtić ne može ući niti jedno dijete čiji roditelj nije dostavio liječničku potvrdu nakon izostanka djeteta zbog bolesti.

          
PRIMOPREDAJA DJECE
Kada je god moguće, u pratnji pojedinog djeteta uvijek je ista osoba ili se izmjenjuju dvije odrasle osobe koje žive u zajedničkom kućanstvu s djetetom.
Roditelji/skrbnici dovode i odvode djecu u vrtić na način na slijedeći način:
Roditelj osobno predaje i preuzima dijete od odgojitelja ispred ulaza u objekt
Roditelj ne ulazi u ustanovu osim u krajnjoj nuždi (obavezno zaštitna maska).
Ukoliko dva roditelja s djecom dođu na isti ulaz trebaju zadržati distancu od 2 metra jedan od drugog
Roditelj pri dolasku s djetetom ili pri preuzimanju ne može očekivati veću komunikaciju na vratima vezanu uz   dijete, svaka informacija koju roditelj drži važnim da odgojitelj zna prije dolaska /nakon boravka djeteta u vrtiću može proslijediti preko maila vrtića ili telefonskim pozivom.
Roditelji se ne zadržavaju u grupicama ispred vrtića.
 
Sve postupke u radu temeljimo na preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva RH i Gradskog ureda za obrazovanje.
 
Dječji vrtić Ćok