DV Ćok iz Tkona jedini ekološki vrtić na dalmatinskim otocima

Novosti     DV Ćok iz Tkona jedini ekološki vrtić na dalmatinskim otocima
DV Ćok iz Tkona jedini ekološki vrtić na dalmatinskim otocima
02.06.2017.

TKON – Među 347 obrazovnih ustanova u Hrvatskoj koje su stekle status Međunarodne eko-škole, u Zadarskoj ih je županiji pet. Tri škole, Obrovac, Gračac i Preko, te dva vrtića, Zadar i Tkon, koji je ujedno i najmlađi nositelj ekološkog priznanja.
Uz vrtić u Malom Lošinju, Dječji vrtić Ćok iz Tkona jedini je otočni vrtić u Dalmaciji na čijem pročelju vijori prepoznatljiva zelena zastava. Prije dva tjedna obnovili su status Međunarodne eko-škole i krenuli u novo, dvogodišnje projektno razdoblje koje će im, nadaju se, ponovno osigurati prestižno priznanje.

A što su sve naučili i zašto je baš njihov program prepoznat i nagrađen, pokazali su na maloj svečanosti koju su u četvrtak upriličili za roditelje, „kumove“ – JKU Prvenj i Pitter Yachting – te predstavnike Općine Tkon.
- Ovo nam je bio prvi put da obnavljamo status Međunarodne eko-škole i nije bilo nimalo jednostavno. Desetak škola i vrtića nije uspjelo! Morali smo ispuniti stroge kriterije, vrtić je trebao krenuti u smjeru ekologije i sve je u protekle dvije godine bilo posvećeno tome. Konkretno, mi smo se opredijelili za zdravu prehranu i odvajanje otpada, u čemu nam je pomogla JKU Prvenj. Projekt se zvao „Jedem odgovorno“, za što smo dobili i novac Europske komisije, a koristili smo hranu lokalnih proizvođača, OPG-ova, i obrađujemo svoj mali vrt sa začinskim biljem i sitnim povrćem, objašnjava Ana Kuštera, ravnateljica DV Ćok iz Tkona. 
Nedavno su, dodaje, započeli s provođenjem projekta „Suhozidi“, u sklopu kojega će dovršiti 20-ak metara zida na Glagoljaškoj stazi prema Ćokovcu, što će raditi pod mentorstvom Udruge Dragodid i Konzervatorskog odjela u Zadru.
- Naš cijeli ekološki projekt sastoji se zapravo od tri priče koje se isprepliću: zdrav život, kulturna baština i razvrstavanje otpada. Projekt smo prijavili i na natječaj OTP banke te dobili 10.000 kuna, što je za naš mali vrtić pravo bogatstvo, ističe ravnateljica i najavljuje da će se u obnovu suhozida uključiti i roditelji djece, koji i inače sudjeluju u većini projekata, a veliku potporu pruža im i Općina Tkon.
Mala svečanost bila je prilika i da se oproste od šestero djevojčica i dječaka koji će u rujnu krenuti u prvi razred, tako da će ih sada biti 22.
- Od jeseni će nas sigurno biti više jer posljednjih godina roditelji upisuju djecu s navršene tri godine, a kada je vrtić otvoren, imali smo uglavnom petogodišnjake ili djecu u maloj školi. Roditelji sada upisuju mlađu djecu tako da imamo dvije mješovite grupe. Već ovaj vikend u vrtiću će biti življe nego inače jer nam u posjet dolazi 132 djece iz vodičkog vrtića, koji također ima status Međunarodne eko-škole, kaže Ana Kuštera.