PRIPREMA DJECE ZA POVRATAK U VRTIĆ

Novosti     PRIPREMA DJECE ZA POVRATAK U VRTIĆ
PRIPREMA DJECE ZA POVRATAK U VRTIĆ
13.05.2020.

Poštovani roditelji,
nakon što nam je svima dnevna rutina tijekom ožujka i travnja bilo znatno
izmijenjena, vašim povratkom na posao i povratkom vaše djece u jaslice i
vrtić očekuje se prilagodba na nov dnevni ritam. I od djece i od odraslih.

Znamo kako nepoznate i nove situacije kod svih uzrokuju određenu dozu nelagode, a jasno izrečena očekivanja daju nam osjećaj sigurnosti.
Na web stranicama vrtića imali ste se prilike upoznati s Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te Provedbenim planom otvaranja vrtića 11. svibnja 2020.
Naša vjerovanja i naše misli određuju način na koji ćemo doživljavati stvari i događaje oko nas. Djeca će promatrajući reakcije njima važnih odraslih (roditelja, odgajatelja, učitelja…) učiti način razmišljanja o svijetu.
Zato nam je izuzetno važna prije svega vaša suradnja kako bismo djeci olakšali povratak u vrtić i privikavanje na nov način života i igre u vrtiću.
To ne znači kako ćemo negirati vlastiti osjećaj zabrinutosti, ali je važan način kako pristupamo nekom problemu, kako razmišljamo o situaciji i usmjeravamo se na ono što možemo učiniti.
Prije svega, molimo vas da se sami dobro upoznate sa spomenutim Uputama i Provedbenim planom. Redovito pratite i ostale obavijesti vrtića kako biste se upoznali sa ostalim smjernicama i mogućim dodatnim pojašnjenjima ili promjenama. Djeca možda još uvijek ne razumiju kako će ih sada u vrtiću dočekati drugačija pravila od onih na koja su navikli. Važno im je najaviti kako trebaju biti spremni na drugačiji ulazak u vrtić. Prilikom ulaza će možda malo zajedno s vama trebati čekati (zajedno s djetetom prisjetite se kako ste i do sada morali čekati npr. kada ste išli u dućan). Rastanak s vama će biti na samom ulazu (kratak i topao). Bit će važno da se pridržavate točnog vremena dolaska, a pri preuzimanju možda ga neće dočekati njegova odgojiteljica. Vi također nećete moći imati komunikaciju s odgojiteljima na koju se do sada navikli.
Dio djece će sigurno prolaziti kroz jedan oblik ponovne prilagodbe na vrtić. Imajte povjerenja u nas, na to smo spremni. Nažalost, dijete sa sobom neće moći imati prijelazne objekte (krpice, tješilice i sl.). Vjerujemo kako ste vidjeli i promjene u odgojno obrazovnom radu koje nas očekuju. U skupinama će biti manje djece, neće biti dostupne sve igračke i materijali koje su djeca do sada koristila. Djeca iz različitih skupina neće se međusobno družiti.
Prioritet će nam biti očuvanje zdravlja, pa će odgajatelji dodatno poticati i upućivati djecu na pojačanu higijenu i zaštitna ponašanja koja su opisana u uputama HZJZ.
Važno je da i sami kod kuće djeci objasnite isto.
Vrtić je tijekom ožujka i travnja na svojim web stranicama objavljivao materijale za roditelje vezano uz trenutnu situaciju- Ako i sami imate potrebu za dodatnim informacijama kako si pomoći u aktualnoj situaciji, Hrvatska psihološka komora izdala je priručnik Koronavirus i mentalno zdravlje. Priručnik je besplatno dostupan na linku:  http://www.psiholoska-komora.hr/static/documents/HPK-Koronavirus_i_mentalno_zdravlje.pdf
Također izdana je knjiga Kako se nositi sa situacijom prouzrokovanom pandemijom koronavirusne bolesti (COVID-19)? Besplatno je dostupna na linku: http://www.psiholoska-komora.hr/static/documents/ostanidoma-covid-19.pdf
Kada se vraćate iz vrtića, razgovarajte o provedenom danu, pričajte o tome što im je bilo lijepo, a što im nije bilo tako lijepo. Uvažite emocije koje vam dijete izrazi. Isto tako razgovarajte o tome što dijete samo može činiti da mu bude drugačije i bolje. Podsjetite ga na njegove snage i situacije kada je uspješno savladalo neku prepreku.

Iako se mnogo toga promijenilo, ove su promjene privremene i proći će. Djecu i dalje u vrtiću očekuju odgojitelji koji će se brinuti o njima, koje će moći pitati sve što ih zanima, kojima će moći reći kada im je nešto teško ili ih brine, a što je najvažnije i dalje ih očekuje puno zabavnih aktivnosti i igra te njihovi vršnjaci.

Ukoliko ćete imati pitanja vezano uz prilagodbu slobodno mi se obratite na: cok.tkon@gmail.com

Priredila: Ana Kuštera